Historie vánočního cukroví: Magie, med i česnek. Tradice se u nás zrodila až v 19. století

Přestože se může zdát, že cukroví k Vánocům patří odjakživa, do českých domácností proniklo teprve v 19. století. Dnes je ale symbolem sváteční pohody a rukodělné preciznosti.

REKLAMA

Kořeny ve slunovratu, medu a magii

Tradice pečení vánočních pochoutek má hlubší kořeny, než by se mohlo zdát. Ještě před příchodem křesťanství lidé slavili zimní slunovrat obřadním pečivem, které mělo podobu zvířat. Zavěšovalo se na stromy, do chlévů nebo na prahy domů, aby ochránilo úrodu a dobytek. Podle některých teorií šlo o formu magie, jejímž cílem bylo zajistit přízeň božstev a přežití v náročných zimních měsících.

S nástupem křesťanství se obřadní pečivo transformovalo. Například perníčky a oplatky se přesunuly ze stromů na štědrovečerní stůl. Nešlo ale jen o chuť. Cukroví se mazalo medem a česnekem, což mělo přinést zdraví a ochranu. Pečení provázely pověry: mouka měla pocházet z vlastní úrody a voda z těsta se přilévala do krmení kravám, aby dojily. I zbytky se využívaly. Domácí zvířata a ovocné stromy dostávaly svou porci, aby v novém roce přinesly hojnost.

Cukroví pro vyvolené, formičky pro pokrok

Cukroví, jak ho známe dnes, se začalo v českých zemích objevovat až od poloviny 19. století. Zvyk k nám dorazil hlavně z Německa a uchytil se nejprve u bohatších vrstev. V měšťanských a šlechtických domácnostech se pekly tzv. čajové kousky – vanilkové hubinky, cvíbochy s fenyklem nebo sněhové pusinky známé jako „španihelské větry“.

Tehdejší cukroví nebylo dostupné pro každého. Třtinový cukr byl příliš drahý, řepný zase vzácný. Až s jeho rozšířením na přelomu století se pečení stalo dostupnější i pro venkovské domácnosti. První vykrajovátka a formičky, které se používají dodnes, se objevily právě v této době.

Skutečný boom přišel až mezi světovými válkami. Mladé dívky, které pracovaly jako služebné ve městech, přinesly nové receptury na venkov. Etnografka Ilona Vojancová k tomu poznamenala: „Ale určitě se nepeklo v takové míře, jak to děláme dnes my.“

Český fenomén bez konkurence

Ve 20. století se Češi vypracovali na cukrářskou velmoc. Většina domácností u nás peče minimálně několik druhů, často deset i víc. V jiných zemích střední Evropy, kde má pečení také hluboké kořeny, to zdaleka není tak běžné.

České cukroví je výjimečné nejen pestrostí, ale i precizností. Typické jsou miniaturní velikosti, charakteristické tvary, vůně másla a vanilky, jemné detaily. Zatímco jinde často stačí jeden druh, na českém stole se potkávají vanilkové rohlíčky, pracny, linecká kolečka, vosí hnízda, plněné ořechy i kokosové kuličky. Zvláštní místo mají perníčky. Ty se nechávají uležet, aby změkly, a často se používají i jako dekorace.

Pečení je u nás navíc společenskou událostí. Recepty se dědí, předávají se triky a tradice. Každá rodina má svůj „tajný“ postup, který se rok, co rok ověřuje.

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Kroniqa.cz na základě veřejně dostupných informací z médií (idnes, nationalgeographic, apetitonline).

Přidat kroniqa.cz na seznam

Marie Kučerová
Marie Kučerová
Psaní mě provází už od roku 2015, od lehkých témat až po silné příběhy. Baví mě hledat, co čtenáře zaujme, a psát tak, aby je to chytlo od první věty.

Další články
Související

Pitva Marie Terezie odhalila, že život prožila s nefunkčním orgánem

Před 245 lety zemřela Marie Terezie. Byla tvrdohlavá, vytrvalá a měla velké ambice. Jediná vládnoucí žena na českém trůně vládla 40 let a porodila 16 dětí.

Brána do pekla, kletba i Masarykův pád z okna. Temné příběhy z Hradčan stále nahánějí husí kůži

Když hodiny odbijí dvanáctou, začínají se v Praze dít věc. Hradčany skrývají tajemné události z minulosti, o kterých tuší málokdo.

Jak se vánoční stromeček dostal do našich domovů: Od chvojky ke stromu republiky

Zavěšený stromeček špičkou dolů, větve na dveřích, první ozdobená jedle v Libni a strom republiky v Brně. Tradice vánočního stromku má bohatou historii.

Jezero smrti v Tanzanii mění zvířata v kamenné sochy. Voda tam leptá kůži jako kyselina, pH má jako bělidlo

Vypadá jako z jiného světa. Rudá hladina tanzanského jezera Natron láká fotografy i miliony plameňáků. Pro ostatní zvířata ale znamená smrt.

Před 112 lety vznikla největší závislost lidstva. Za všechno může zoufalý editor a prázdné místo v novinách

Dnes je to přesně 112 let od chvíle, kdy Arthur Wynne zveřejnil první křížovku. Zjistěte, jak vznikla česká křížovkářská slovní zásoba a proč je luštění zdravé.

Místo velkolepých oslav přišla krutá realita. Moskva musela po smrti tří kosmonautů s pravdou ven

Místo oslav šok. Když záchranný tým otevřel poklop neporušeného modulu Sojuz 11, uvítalo je hrobové ticho. Smrt kosmonautů je zaskočila nepřipravené.
REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA