Těžko si bez něj představit český Štědrý večer. Bramborový salát se stal symbolem sváteční večeře, i když jeho původ rozhodně není čistě český. Recepty se dědí v rodinách po generace a žádná dvě provedení nejsou stejná.
Kde se vzal, tu se vzal
Bramborový salát rozhodně není vynálezem posledních dekád. Jeho historie sahá více než 200 let zpět. Už v roce 1826 se objevuje u Magdaleny Dobromily Rettigové, byť tehdy šlo spíš o salát z „rozličných zbytků“ – vařená pečeně, sardele nebo květák s cibulí a octem. O klasické vánoční příloze, jak ji známe dnes, však tehdy ještě nebyla řeč.
Původ české varianty je dodnes předmětem debat. Zatímco šéfkuchař Václav Pach z Pivovarského dvora pro Novinky.cz uvedl, že „bramborový salát byl typický pro bývalé Rakousko-Uhersko. Česká kuchyně je ovlivněná rakouskou a německou“, jiní odborníci mluví o původu ruském. Šéfkuchař Jiří Štift, který působil i na zaoceánské lodi Queen Elizabeth 2, se nechal slyšet: „My jsme ho určitě nevymysleli. Setkal jsem se s obdobným salátem, který se nazývá ‚ruský’“.
Ruský, německý nebo český?
Zásadní roli v příběhu hraje francouzský kuchař Lucien Olivier, jenž v 19. století v Moskvě servíroval luxusní salát z raky, kaviáru a vařených brambor, který si hosté sami míchali. Na základě toho údajně vznikl slavný „salát Olivier“, známý i pod názvem „ruský salát“. Jeho zjednodušená verze, která se v roce 1930 objevila v moskevském hotelu Moskva, mohla být předobrazem českého salátu.
V Rakousku a Německu se zase traduje, že první zmínka o teplém bramborovém salátu pochází už z roku 1621 z klášterní kroniky. Tamní verze často obsahuje ocet, cibuli a vývar. Na jihu Německa se brambory servírují teplé, na severu se míchají s majonézou. Každý region má vlastní styl i zvyky, stejně jako české rodiny.
Salát, co chutná světu
V Česku si salát s majonézou získal popularitu až ve 30. letech 20. století. V bohatších měšťanských rodinách se jako příloha ke smaženému kaprovi podával údajně poprvé kolem roku 1924. Do běžných domácností pronikl až po 2. světové válce, kdy se objevila oblíbená odrůda brambor Keřkovské rohlíčky.
Dnes se bramborový salát připravuje v tisíci variacích. Někdo přidává hrášek, jablka, jogurt, jiný nedá dopustit na salám nebo vařená vejce. Kromě kapra se podává s řízkem, vinnou klobásou a stále častěji i s lososem nebo pangasiem, protože podle šéfkuchaře Pacha „lidé jsou dnes pohodlní, tradice tak z kuchyní ustupují“.
Ať už má salát původ ruský, rakouský nebo německý, v Česku se z něj stal pevný symbol Vánoc. O jeho tradici svědčí i to, že většina kuchařů se bojí na osvědčené receptuře cokoli měnit. A přitom každý dělá ten „svůj nejlepší“.
O historii vánočních stromků si můžete přečíst tady.




