Bramborový salát: Vánoční klasika s původem ve Francii, Moskvě i Česku

Těžko si bez něj představit český Štědrý večer. Bramborový salát se stal symbolem sváteční večeře, i když jeho původ rozhodně není čistě český. Recepty se dědí v rodinách po generace a žádná dvě provedení nejsou stejná.

REKLAMA

Kde se vzal, tu se vzal

Bramborový salát rozhodně není vynálezem posledních dekád. Jeho historie sahá více než 200 let zpět. Už v roce 1826 se objevuje u Magdaleny Dobromily Rettigové, byť tehdy šlo spíš o salát z „rozličných zbytků“ – vařená pečeně, sardele nebo květák s cibulí a octem. O klasické vánoční příloze, jak ji známe dnes, však tehdy ještě nebyla řeč.

Původ české varianty je dodnes předmětem debat. Zatímco šéfkuchař Václav Pach z Pivovarského dvora pro Novinky.cz uvedl, že „bramborový salát byl typický pro bývalé Rakousko-Uhersko. Česká kuchyně je ovlivněná rakouskou a německou“, jiní odborníci mluví o původu ruském. Šéfkuchař Jiří Štift, který působil i na zaoceánské lodi Queen Elizabeth 2, se nechal slyšet: „My jsme ho určitě nevymysleli. Setkal jsem se s obdobným salátem, který se nazývá ‚ruský’“.

Ruský, německý nebo český?

Zásadní roli v příběhu hraje francouzský kuchař Lucien Olivier, jenž v 19. století v Moskvě servíroval luxusní salát z raky, kaviáru a vařených brambor, který si hosté sami míchali. Na základě toho údajně vznikl slavný „salát Olivier“, známý i pod názvem „ruský salát“. Jeho zjednodušená verze, která se v roce 1930 objevila v moskevském hotelu Moskva, mohla být předobrazem českého salátu.

V Rakousku a Německu se zase traduje, že první zmínka o teplém bramborovém salátu pochází už z roku 1621 z klášterní kroniky. Tamní verze často obsahuje ocet, cibuli a vývar. Na jihu Německa se brambory servírují teplé, na severu se míchají s majonézou. Každý region má vlastní styl i zvyky, stejně jako české rodiny.

Salát, co chutná světu

V Česku si salát s majonézou získal popularitu až ve 30. letech 20. století. V bohatších měšťanských rodinách se jako příloha ke smaženému kaprovi podával údajně poprvé kolem roku 1924. Do běžných domácností pronikl až po 2. světové válce, kdy se objevila oblíbená odrůda brambor Keřkovské rohlíčky.

Dnes se bramborový salát připravuje v tisíci variacích. Někdo přidává hrášek, jablka, jogurt, jiný nedá dopustit na salám nebo vařená vejce. Kromě kapra se podává s řízkem, vinnou klobásou a stále častěji i s lososem nebo pangasiem, protože podle šéfkuchaře Pacha „lidé jsou dnes pohodlní, tradice tak z kuchyní ustupují“.

Ať už má salát původ ruský, rakouský nebo německý, v Česku se z něj stal pevný symbol Vánoc. O jeho tradici svědčí i to, že většina kuchařů se bojí na osvědčené receptuře cokoli měnit. A přitom každý dělá ten „svůj nejlepší“.

O historii vánočních stromků si můžete přečíst tady.

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Kroniqa.cz na základě veřejně dostupných informací z médií (jidloaradost.ambi, novinky).

Přidat kroniqa.cz na seznam

Jana Novotná
Jana Novotná
Jsem mladá blogerka, co se věnuje historii, lifestylu a světu celebrit. Baví mě sledovat, co je zrovna trendy porovnávat s minulostí, a sdílet to s ostatními, ať už jde o nové módní kousky, nebo novinky z červeného koberce. Psaní se věnuji od roku 2021 jako freelancerka.

Další články
Související

Historie vánočního cukroví: Magie, med i česnek. Tradice se u nás zrodila až v 19. století

Přestože se může zdát, že cukroví k Vánocům patří odjakživa, do českých domácností proniklo teprve v 19. století. Dnes je ale symbolem sváteční pohody.

Pitva Marie Terezie odhalila, že život prožila s nefunkčním orgánem

Před 245 lety zemřela Marie Terezie. Byla tvrdohlavá, vytrvalá a měla velké ambice. Jediná vládnoucí žena na českém trůně vládla 40 let a porodila 16 dětí.

Brána do pekla, kletba i Masarykův pád z okna. Temné příběhy z Hradčan stále nahánějí husí kůži

Když hodiny odbijí dvanáctou, začínají se v Praze dít věc. Hradčany skrývají tajemné události z minulosti, o kterých tuší málokdo.

Jak se vánoční stromeček dostal do našich domovů: Od chvojky ke stromu republiky

Zavěšený stromeček špičkou dolů, větve na dveřích, první ozdobená jedle v Libni a strom republiky v Brně. Tradice vánočního stromku má bohatou historii.

Jezero smrti v Tanzanii mění zvířata v kamenné sochy. Voda tam leptá kůži jako kyselina, pH má jako bělidlo

Vypadá jako z jiného světa. Rudá hladina tanzanského jezera Natron láká fotografy i miliony plameňáků. Pro ostatní zvířata ale znamená smrt.

Před 112 lety vznikla největší závislost lidstva. Za všechno může zoufalý editor a prázdné místo v novinách

Dnes je to přesně 112 let od chvíle, kdy Arthur Wynne zveřejnil první křížovku. Zjistěte, jak vznikla česká křížovkářská slovní zásoba a proč je luštění zdravé.
REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA