První polévkové ústavy vznikly pro vojáky. Dnes pomáhájí lidem v nouzi po celém světě

Polévkové kuchyně či ústavy se na počátku moderní doby staly jednou z nejstarších forem jakkoli organizované sociální pomoci. Vznik prvních „podniků“ tohoto typu spadá do konce 18. století. Šlo vlastně o reakci na rostoucí chudobu, kterou způsobily jak první industrializace, tak i válka a ekonomické krize. Jakou historii má polévkový ústav?

REKLAMA

Věc vojenské polévky

První místa tohoto typu založil v 90. letech 18. století jednotlivec. Konkrétně se jednalo o vynálezce Sira Benjamina Thompsona, který se později stal hrabětem Rumfordem. Šlo o amerického loajalistu z Nové Anglie, který fungoval jako pobočník bavorského kurfiřta.

Jedním z jeho počinů byla levná a současně výživná polévka z perlového ječmene, hrachu, brambor, kousků jemného chleba, octa, soli a vody. Nešlo ale původně o věc pro chudé, nýbrž pro bavorskou armádu. Thompson ale neskončil u ní, vynalezl ještě kapací konvice, sporáky, dvojité kotlíky a další kuchyňské vybavení. Šlo hlavně o snadnou přípravu ve velkém množství.

Princip se ujímá a šíří

Koncem 18. století se Rumfordovy polévky staly slavnými po celé Evropě, koncepce se přejímala a adaptovala na lokální možnosti. Koncem století se tak polévkové ústavy nacházely v Anglii, Walesu i Skotsku. Jen Londýn takto denně nakrmil na 60 000 lidí, jednalo se tedy o masivní charitativní aktivitu.

Jeho práce pokračovala psaním brožurek o hladovění obyvatel, což v mnoha zemích odstartovalo další charitativní aktivity. „Než se trhy staly dominantní formou ekonomické organizace v 19. století, většina lidských společnosti obecně buď hladověla stylem všichni společně, nebo vůbec ne,“ uvádí k tématu sociální historik Karl Polanyi. Plyne to z toho, že lidé potraviny obecně sdíleli.

Reakce na úrodu a ceny

V roce 1798 spatřila v Anglii světlo světa Amersham Soup Society, která byla reakcí na tvrdé roky bídy a hladu. Způsobila je dle Amersham Museum hlavně špatná úroda, následkem byly ovšem šponované ceny potravin. Přesně roku 1800 začala svou činnost také London Soup Kitchen for the Jewish Pour v Duke´s Place u Velké synagogy, což potvrzuje i Spitalfields Life.

Kritika a proměna

Ve 20. letech 19. století začaly právě tyto ústavy čelit kritice sociálních reformátorů. Podle nich totiž podporovaly závislost na charitě a podkopávaly soběstačnost potřebných. Zrodil se tak názor, že právě charita demoralizuje chudé, což vede k jejich morálnímu úpadku. V roce 1834 je tak v Británii zakázal Pool Law Amendment Act, který z celého spektra pomoci zachoval jen chudobince. Byl tak kladen důraz na výchovu než materiální pomoc.

Dnešní význam

Velké krize 20. století ale polévkové ústavy nevyhnutelně vrátily „na scénu“. Když přišla ve 30. letech Velká hospodářská krize, staly se vývařovny běžným „chlebem“ milionů Američanů. Staly se námětem písniček, příběhů a básnění. Po druhé světové válce jejich význam překvapivě poklesl. V rozvinutých zemích se totiž zvedly ekonomické podmínky.

V kritických obdobích se ale stále vrací jako forma podpory, a to i po přelomu milénia. Dnes už nejde jen o polévky, ale vlastně odbytiště pro potravinové banky a další zdroje jídla. Název „soup kitchen“ je tak dědictvím jejich počátku, kdy polévka s chlebem byla nejběžnějším jídlem. Moderní součástí jsou i poradenství, zdravotní péče a další iniciativy.

Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovskýhttps://naefar.cz/
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

Bitva u Domažlic a „Ktož sú boží bojovníci“: Křižáci utekli dřív, než došlo na boj. Husité slavili největší vítězství

V srpnu 1431 se k Domažlicím blížila velká armáda, která měla jednou provždy zlomit odpor husitů. Místo bitvy ale přišel úprk. Křižáci utekli z bojiště.

Půl století s Chalupáři: Nejvyšší honorář dostal Menšík, „Hanino kazení“ i nezapomenutelné líbaní

Chalupáři slaví neuvěřitelné půl století od svého vzniku. A jsou stále populární, sledovaní a reprízovaní. Jak vzpomínali herci?

Dcera popravené Milady Horákové Jana Kánská (92) žije v USA. Matku nemohla ani naposledy obejmout

Její nejsilnější vzpomínka je na moment, kdy se s matkou nemohla ani obejmout. Dcera Milady Horákové Jana Kánská (92) dnes žije v USA a o matce mluví s obdivem.

Hilsneriáda před 126 lety: Antisemitský proces, který rozdělil národ a zapsal se do dějin

Vražda mladé dívky se stala antisemitským tažením, kde nešlo o hledání skutečného viníka. Do věci se vložil i Masaryk. Proces byl označen jako hilsneriáda.

Budapešť jako „Paříž východu“. Vznikla až v roce 1873 spojením tří měst

Hlavní metropole Maďarska Budapešť je městem i názvem kronikou nejen slovanských a maďarských vlivů. Jak probíhal vývoj a co znamenala za monarchie?

Robotní patent: Marie Terezie změnila život statkářů v Čechách i na Moravě, zavedení vyvolalo odpor

Marie Terezie přinesla obyvatelům naší země mnoho pozitivních věcí, jednou z nich byl tzv. robotní patent, který pro mnoho z nich zlepšil podmínky roboty.